ბაქლავა აჭარული ტკბილეულის უდავო ლიდერია. აჭარლებს იგი თავისი საკონდიტრო კულტურის საკუთრებად მიაჩნიათ, თუმცა არც იმ ფაქტს მალავენ, რომ იგი საქართველოში თურქეთიდან შემოვიდა და მისი პოპულარობაც აჭარაზე ოსმალეთის იმპერიის გავლენამ განაპირობა. დროთა განმავლობაში ბაქლავის სხვადასხვა, შედარებით მარტივი რეცეპტით მომზადებული ვარიანტებიც გავრცელდა. ჩეხური, ბაქოური, სომხური და სხვა სახელწოდებებით. ამჯერად კი Qwellynaria-ს რეცეპტს გთავაზობთ.

შემადგენლობა:

ცომი:

  1. ფქვილი 1კგ.
  2. კვერცხი 1ც.
  3. კარაქი 100გრ.
  4. შაქარი 1 ჩ/კ.
  5. მარილი 1 ჩ/კ.

სიროფი:

  1. შაქარი 1 ჭიქა

შიგთავსი:

  1. ნიგოზი 1,5 ჭიქა
  2. შაქარი 1 ჭიქა.
  3. კარაქი 200გრ.

მომზადება:

შიგთავსი:

  • ნიგოზი გაათეთრეთ მშრალ ტაფაზე (განუწყვეტლივ ურიეთ) 3-4 წუთი, შემდეგ ხელით მოაშორეთ ყავისფერი კანი, დააქუცმაცეთ ბლენდერში (ან ხორცსაკეპმანქანაში გაატარეთ) და აურიეთ შაქარში.

შაქრის სიროფი:

  • 1 ჭიქა წყალს დაამატეთ შაქარი და ადუღეთ დაბალ ტემპერატურაზე 3–4 წუთი.

ცომი:

  • 3 ჭიქა თბილ წყალს დაამატეთ გამდნარი კარაქი, კვერცხი, შაქარი, მარილი, ფქვილი და ზილეთ თბილ ადგილას დაახლოებით 20 წუთი.
  • როდესაც ცომს გაჭრით ნასვრეტები უნდა ეტყობოდეს და ამ შემთხვევაში არის ცომი მზად.
  • გაააბრტყელეთ ფქვილიან ზედაპირზე კალბასისებურად და დაჭერით ქათმის კვერცხის ზომის ნაჭრებად. უნდა გამოვიდეს დაახლოებით 40 ნაჭერი (1 ნაჭერი უნდა გააკეთოთ დანარჩენებზე ცოტათი დიდი).
  • ცომის ნაჭრები უნდა გააბრტყელოთ ძალიან თხლად, თუნუქის ფორმაზე წაუსვით გამდნარი კარაქი და დააფინეთ პირველი ფენა (ფენები რიგ-რიგობით უნდა გააბრტყელოთ, ანუ როდესაც ერთ ფენას გააბრტყელებთ წაუსვით კარაქი, შემდეგ გააბრტყელეთ მეორე ფენა და ესე გაიმეორეთ ცომის დასრულებამდე, ცომი გაწელვისას თუ გაგეხათ, არაუშავს, ამით არაფერი შავდება), წაუსვით კარაქი დააფინეთ მეორე ფენა წაუსვით კარაქი, ასე გაიმეორეთ რამოდენიმეჯერ, ათი ცხიმიანი ფენის მერე მოაყარეთ ნიგვზისა და შაქრის ნარევი და გააგრძელეთ ფენების იგივე თანმიმდევრობით დაწყობა (ყოველ მეათე ცხიმწასმულ ცომზე აყრით ნიგვზისა და შაქრის ნარევს, გამოდის ნიგვზის სამჯერ მოყრა, ბოლო მეათე ცხიმწასმულ ცომზე არ აყრით ნიგოზს).
  • ბოლო ფენას გადააფარეთ ცომის დიდი ნაწილი, გადაუკეცეთ გვერდები, წაუსვით ცხიმი, დაჭერით სასურველი ზომის ნაჭრებად, შედგთ 200–220* ტემპერატურაზე გაცხელებულ აირღუმელში, 10 წუთის შემდეგ ტემპერატურას დაუკლით 160–170*–მდე. გამოცხობის შემდეგ, გამოიღეთ ბაქლავა აირღუმელიდან, გააცივეთ 30–40 წუთის განმავლობაში და მოასხით შაქრის სიროფი.
  • როდესაც ბაქლავა სიროფით გაიჟღინთება მაშინ შეგიძლიათ გაიტანოთ სუფრაზე.

ტეგები: Qwelly, Qwellynaria, აჭარული, ბაქლავა, კულინარია, ნამცხვარი, რეცეპტი

ნახვა: 7520

გამოხმაურებები!

ფახლავის აჭარული ვერსია ხო? 

RSS

ღონისძიებები

ბლოგ პოსტები

The 2-0 Cardinals will be focusing on the Jaguars

გამოაქვეყნა Weiweismart_მ.
თარიღი: ოქტომბერი 26, 2021.
საათი: 5:15am 0 კომენტარი



The Madden series has had mixed reviews in recent years, with critics acquiescing to the long-standing complaints of hardcore fans and casual players. EA has begun to introduce new features and game modes to Madden to emphasize the …

გაგრძელება

სიენას ფოტოკონკურსის გამარჯვებულები

გამოაქვეყნა Tamila Moshiashvili_მ.
თარიღი: ოქტომბერი 24, 2021.
საათი: 10:52pm 0 კომენტარი

      სილამაზე სუბიექტურია. მართალია ყველას თავისებურად ესმის ის, მაგრამ მსოფლიოში არაერთი კონკურსი ტარდება რომელიც სხვადასხვა სილამაზეს გამოავლენს. საბოლოოდ, ჟიური ირჩევს ერთს, მაგრამ ეს მაინც არ ნიშნავს რომ საზოგადოება ამ არჩევანს გახდის მისთვის მოსაწონს. სიენას საერთაშორისო ფოტო დაჯილდოება მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი და ავტორიტეტული ფოტოდაჯილდოებაა. ათასობით ფოტო იღებს მონაწილეობას და გამარჯვებლები 11 სხვადასხვა კატეგორიაში ჯილდოვდებიან.…

გაგრძელება

ხმელი ფოთოლი მარადისობად

გამოაქვეყნა Tamila Moshiashvili_მ.
თარიღი: ოქტომბერი 23, 2021.
საათი: 10:02pm 0 კომენტარი

      ხელოვნების თანამედროვე ნიმუშები ძვირადღირებული პროდუქციისგან არ იქმნება - ბუნებას უკეთ უნდა ვაკვირდებოდეთ. ამ სიტყვების ავტორი მე არ ვარ, ის ესპანელ ხელოვან ლორა დალა ვეკიას (Laura Dalla Vecchia) ეკუთვნის. დიახ, პირდაპირი მნიშვნელობით ბუნების ნაჩუქარ ფოთლებს იყენებს მოლბერტებად. არსად არ დადის და არაფერის ეძებს - უბრალოდ მიწაზე იყურება და ჩამოცვენილ ფოთლებს, ბუმბულებს აგროვებს. მისი არტი, სწორედ ამ ხმელ ფოთლებზე იქმნება - ქარგას.…

გაგრძელება

ელდერ სქროლის ონლაინ შესაძლებლობები

გამოაქვეყნა Selena_მ.
თარიღი: ოქტომბერი 22, 2021.
საათი: 6:30am 0 კომენტარი

Elder Scrolls Online has been very popular among players in recent years, so we have introduced in detail some methods to help players play Elder Scrolls Online better. If you are interested, let's take a look!

First of all, during the game, we recommend that players keep active skills at hand, which means they need to put them on the quick selection bar. This is particularly useful because it gives players the opportunity to use these active skills in battle and maximize them. In…

გაგრძელება

Qwelly World

free counters